Oview

10 Oview съвета за зачеване

Ако имате планове за забременяване, Oview има 10 съвета за Вас:

1. За да увеличите шансовете си за забременяване първо трябва да знаете кога сте в овулация. За това ще Ви помогне тест за овулация Oview. Можете да намерите Oview в аптечната мрежа в цялата страна.

2. Спрете всички контрацептивни средства (противозачатъчни, презервативи, диафрагми).

3. Запишете си час за преглед при Вашия лекар/гинеколог. Той може да Ви даде важна информация за здравословното Ви състояние и здравната Ви история до момента (например дали сте правила определени ваксини).

4. Правете полов акт един ден преди, по време, и един след овулацията си. Така ще увеличите шансовете за забременяване.

5. За да увеличи шансовете за зачеване, добре е след еакулация, жената да остане в легнало положение около 15-30 мин., по гръб и със сгънати към корема крака.

6. Започнете да се храните здравословно. За да се оформи здрав плод, организмът Ви се нуждае от въглехидрати, мазнини и белтъчини. Това означава трябва да се храните разнообразно и да включите в менюто си ориз, картофи, спагети, тестени и зърнени храни; плодове и зеленчуци; месо, риба и яйца; мляко и млечни продукти;

7. Започнете да приемате витамини и минерали за бременни жени. Задължително започнете да приемате фолиева киселина – тя намалява риска от малформации на плода, като увреждания на главния и гръбначния мозък, с до 70%.
Бъдещите татковци също трябва да започнат приема на някои витамини и минерали – цинк (около 15 мг. на ден), витамин C, селен (приемайте например хранителни добавки като Селеногин), калций и витамин D. Тези витамини и минерали могат да се набавят както от мултивитаминни препарати, така и от следните храни: пилешко и говеждо месо, портокалов сок, бразилски орехи, мляко и сьомга.

8. Спрете вредните си навици, ако имате такива. Спрете цигарите, алкохола, наркотични вещества, тъй като могат да увредят плода. Консултирайте се с Вашия лекар и в случай, че приемате силни лекарства. Добре е също да ограничите и кафето. Същото се отнася и за бъдещите татковци – увредената сперма може да е причина за недоразвитие на плода.

9. Запишете се временно на спорт, който Ви доставя удоволствие. В някои случаи бременността може да се окаже изморително изпитание и е добре да сте подготвена физически за това. Имайте предвид също, че поднорменото и наднорменото тегло могат да бъдат причина за намaлена фертилност.

10. Пригответе се психически. Имайте предвид, че стресът и емоционалното напрежение могат да доведат до намалена фертилност. Не се притеснявайте, ако не заченете веднага. В някои случаи забременяването отнема повече време.